Munktells BM 10

Fakta

Tillverkare: Bolinder-Munktell
Modell: BM 10
Årsmodell: 1948
Motoreffekt: 23 hk
Ägare: Gunnar Karlsson, Rödjan, Mellerud

Fler bilder

Nuvarande ägare köpte sin BM 10 på auktion i Östergötland för drygt fem år sedan och har bland annat kört med den när Dotorps Traktorklubb ordnat utflykter.

BM 10 kallas i folkmun för Plankan, eller Psalmboka, eftersom traktorkroppen är ovanligt smal då kylen sitter längs med motorn istället för tvärs över. Ovanligt är också att avgasröret är riktat neråt, vilket gjorde att om någon satt på till exempel en efterhängande såmaskin så fick denne alla avgaser i sig. På senare modeller riktades därför avgasröret uppåt vilket var mycket bättre.

BM 10 har en tändkulemotor, 2 cylindrar, och kan köras med råolja/diesel. Motorn är tillverkad av Munktell, medan växellådan tillverkades av Volvo. En tändkulemotor är omständlig att starta eftersom man innan start måste värma kulan med en blåslampa tills den börjar glöda. Det kan ta 15 till 20 minuter.

BM-traktorerna började tillverkas 1932 när Munktells Mekaniska Verkstad gick samman med bolaget J & C G Bolinders Mekaniska Verkstad i Stockholm. Då bildades Bolinder-Munktell och traktorerna kallades BM. 1950 såldes företaget till Volvo men det var först i slutet av 50-talet som traktorerna började heta BM-Volvo. Så småningom lämnade Volvo över försäljningen av traktorer till nuvarande Lantmännen.