Föregående bild
Nästa bild

Traktorklubben Dotorp

Bakgrund

Drömmen om en egen traktorklubb här i närområdet har länge legat och gnagt hos bönner på Dal, och året 2008 blev drömmen sann. Allt började med att lagården på Dotorp togs ur drift och därefter stod tom. Karl-Erik Svensson i Kärr har samarbetat mycket med Ingemar på Dotorp och hyrde bland annat ladan som stod tom.

Karl-Erik frågade om Ingemar kunde tänka sig att bygga om lagården så att man kunde hyra in sig och skruva på sina traktorer. Ingemar nappade på idén, men frågan var om intresset bland andra var stort nog för att det skulle gå runt. Karl-Erik slängde sig på telefon och började ringa runt – jovisst, det var inte svårt att få med intresserade.

Sommaren 2008 började Ingemar att göra om lagården och hösten 2008 flyttade klubben in. Den första hösten var det inte mer än 5-6 traktorer på Dotorp, men det var mycket folk som kom förbi för att prata, titta och dricka kaffe förstås.

Traktorklubben Dotorp

Hösten 2009 strömmade både traktorerna och medlemmarna till och snart var det ett tiotal traktorer i lagården. Karl-Erik byggde även ett fikarum där det gick att hålla högre temperatur så att folk kunde sitta i lugn och ro och fika och dra skrönor.

Idag är vi drygt 100 medlemmar och har nästan lika många veterantraktorer. Flera av dem visar vi i vårt nya traktormuseum på gården Rödjan.

Dotorp med verkstad

Ladugården där vi skruvar och pratar ligger på Dotorps gård 2-3 km norr om Brålanda på vägen mellan Dals Rostock och Brålanda. Där träffas vi varje tisdag och torsdag från kl 18 tills dess att siste man tröttnat.

Kaffebryggaren brukar slås på runt 20-tiden.

Skruva?

Vill du ställa in en traktor på Dotorp för att skruva kostar det 300 kr/månad, förutsatt att det finns plats. Cirka 10 traktorer går att få in för att det ska finnas plats att skruva.

I lagården finns tryckluft och arbetsbänkar. Verktyg får man ta med själv men är det något du saknar så finns det alltid någon som kan låna ut.

Om du är tveksam till att ta med något för att du känner att du inte har kunskaper nog att skruva ska du tänka om. Kunskapen finns här, i massor, alla hjälper alla, vi diskuterar och spekulerar, och det finns massor att lära av oss. Vi arbetar också aktivt att få med yngre personer för att kunna föra kunskaperna vidare.

Bli medlem

Att bli medlem i klubben kostar 200 kr per år och då får man ett medlemskort och information i mobilen om nya händelser. Dessutom får man självklart komma till Dotorp, dricka kaffe och dra skrönor. Man kan bli medlem med eller utan traktor, bara intresset finns.
(Som medlem får du rabatt på däck till veterantraktorer hos KE´s Bil & Däck när du visar kortet).

Kontakt

Klubbens ordförande:

Karl-Erik Svensson 070-361 93 25
karltraktor@hotmail.com

KE´s Bil & Däck

Sven-Ingvar Andersson 070-254 03 30
atterud@hotmail.com

Aktiviteter

Bildgalleri

Klubbens styrelse 2022

Ordförande: Karl-Erik Svensson
Vice ordförande: Kurt Persson
Kassör: Morgan Lindqvist
Sekreterare: Ernst-Erik Andersson

Ledamöter: Dan Norrman, Bengt-Åke Karlsson, Per-Erik Öst och Gunnar Karlsson

Revisorer: Anders Andersson och Göran Svensson
Revisorsuppleant: Maths Torstensson

Valberedning: Gunnar Ohlsson (sammankallande),
Per Eriksson och Vincent Johansson

Teknisk support: Göran Vänerhall och  Uno Carlsson

Pullingslädesansvarig: Bengt-Åke Karlsson (sammankallande)

Starke Björn ansvarig: Göran Vänerhall

Studieansvarig: Per-Erik Öst

Karl-Erik Svensson, Morgan Lindqvist, Kurt Persson, Vincent Johansson, Ernst-Erik Andersson, Maths Torstensson, Bengt-Åke Karlsson, Anders Andersson, Dan Norrman och Per-Erik Öst.