David Brown 34 D

Fakta

Tillverkare: David Brown
Modell: 34 D
Årsmodell: 1959
Motoreffekt: 32 hk
Ägare: Göran Svensson, Sörbo, Brålanda

Fler bilder

Denna traktor ägdes ursprungligen av bröderna Unger i Sörbo, Gestad socken. Bröderna sålde grus på 1960-talet och traktorn användes för utlastning i grusgropen och även till att transportera grus till kunder.

Traktorn har genom åren hanterat tusentals ton grus och när Dotorps Traktorklubbs medlemmar började renovera den kunde de bara konstatera att det inte fanns något kvar av varken koppling eller fjädrar. Lastaren fanns kvar.

Modellen 34 D var David Browns mellantraktor med en fyrcylindrig dieselmotor på 32, 4 hk. Lagom stark för gruslastning, men märkligt byggd då det är otympligt för föraren att ta sig i och ur traktorn.

Företaget David Brown Limited grundades 1860 i England av David Brown och 1903 tog sönerna över. 1934 öppnades en ny fabrik i Huddersfield för traktortillverkning. Brown samarbetade ett tag med Harry Ferguson, men man kom inte överens om designen, avbröt samarbetet och istället skapade David Brown en egen traktor. Den första traktorn visades 1939. Populärast blev den den tunga modellen David Brown VAK. 1972 såldes traktortillverkningen till Tenneco och märket försvann senare till förmån för Case.