Farmall DF 25

Fakta

Tillverkare: International Harvester
Modell: DF 25
Årsmodell: 1952
Motoreffekt: 24 hk
Ägare: Bertil Andersson, Nygårdsåker, Mellerud

Fler bilder

Farmall DF 25 är av samma modell som den traktor som nuvarande ägaren Bertil Anderssons far Sven köpte 1952, men det är inte samma traktor. Denna är inköpt på auktion i Östergötland. Bertil Andersson har haft som mål att få tillbaka traktorer som genom åren tjänstgjort på gården, och där det inte har gått försöker han istället hitta samma modeller.

1952 fick just en Farmall DF 25 ersätta John Deere-traktorn som Bertils far Sven köpte år 1939. Bertil lyckades för några år sedan hitta samma modell på en auktion. Troligen är den årsmodell 1952, samma modell tillverkades mellan åren 1951 och 1954. Den var inte komplett vid köpet men Bertil har kompletterat med bland annat bakskärm och nu är den i körbart och mycket gott skick. Motorn i Farmall DF 25 tillverkades 1950-1954 av International Harvester i Tyskland för den europeiska marknaden.

Farmall var ett modellnamn och senare ett varumärke för traktorer som tillverkades av det amerikanska företaget International Harvester (IH). Farmall stod vanligen tillsammans med McCormick Farmall och traktorn hade en typisk ljusröd färg. De första traktorerna var smala radskördetraktorer, men senare utvecklades fler modeller och Farmallen blev under 40- och 50-talen den populäraste traktorn i USA.

Andrésens Järnhandel i Brålanda var återförsäljare av Farmall och International Harvester.