Ferguson TEA 20

Fakta

Tillverkare: Ferguson
Modell: TEA 20
Årsmodell: 1950
Motoreffekt: 28 hk
Ägare: Andreas Johansson, Brålanda

Fler bilder

Traktorn köptes ursprungligen till Kroppefjälls Sanatorium i Dals Rostock. Den har en fyrcylindrig 4-takts bensinmotor med toppventiler och utbytbara våta cylinderfoder. Motorn var från Standard och modellen tillverkades 1947-51. Traktorn väger 1 220 kilo.

Ferguson TE 20 är Fergusons gråa traktor och finns i flera olika modeller. I beteckningen TE 20 står T för Tractor, E för England och 20 är det engelska måttet skattehästekrafter. I England kallades traktorerna för Little Grey Fergie, i Sverige för Grålle eller ibland Gråsugga, och i Norge för Gråtass. Det sägs att de målades grå därför att det fanns gott om grå överskottsfärg från krigsindustrin.

Det var irländaren Harry Ferguson som på 1920-talet började konstruera en traktor som var tillräckligt liten och lätt för Irlands kuperade och steniga jordar. Det nya med Grållen var den hydrauliska trepunktslyften med automatisk tyngdöverföring. Det gjorde att även en lätt traktor kunde dra rätt så stora redskap utan att slira. Ferguson försökte samarbeta med traktortillverkarna David Brown och Ford, men man kom inte överens. Till slut fick han det brittiska företaget Standard Motors att bygga Grållen som tillverkades 1946 till 1956 och till ett hyfsat lågt pris.

1953 sålde Harry Ferguson sina aktier till den kanadensiska traktortillverkaren Massey Harris. 1957 kom den första traktorn med namnet Massey Ferguson.