Fotograf: Okänd

Folvo ”Starke Björn”

Fakta

Tillverkare: Övrigt
Modell: Folvo Drainer
Årsmodell: 1964
Motoreffekt: 100 hk
Ägare: Traktorklubben Dotorp

Fler bilder

Den som konstruerade Starke Björn var lantbrukaren Harry Lydig som på 1960-talet drev en mindre gård i Ör. Han behövde en stark traktor som orkade dra ett täckdikningsaggregat. Problemet var att de starka traktorerna som fanns inte kunde köras tillräckligt sakta för att fungera för täckdikning.

Då bestämde sig Harry Lydig för att bygga en egen traktor som skulle uppfylla kraven. Det blev en midjestyrd traktor med varsin bakände från två Fordson Höglund fotogentraktorer – dom var billiga i inköp. Motorn hämtades från en lastbil , en Volvo Starke D 47 på 100 hästkrafter.

Mellan de båda bakändarna konstruerade Harry en midjestyrning med hydraulisk styrning. Styrlederna till midjan var spindelleder som kom från framvagnen på en lastbil. Motorn placerades ovanpå och maskinen fick en extra växellåda för att kunna köras tillräckligt sakta.

För att hitta en tillräckligt stark hydaulkolv till midjestyrningen tog Harry kontakt med en skeppsbyggare i Göteborg och fick tag på en kolv som annars användes till att öppna fartygens tunga lastluckor.

Lägsta hastighet blev 60 meter/tim och som mest kunde den köras i 24 km/tim. Under 1960- och 70-talen användes den som dragare till täckdikningsmaskiner.

Det tog Harry från oktober 1963 till april 1964 att få dragaren klar.  Han döpte hemmabygget till Folvo eftersom den bestod av Forddelar och en Volvo-motor. Folk på bygden döpte raskt om maskinen till Starke Björn.

Harry Lydig fortsatte att konstruera maskiner och arbetade bland annat med Brålanda Industrier och tillverkningen av skogsmaskiner och vedpannor. Senare började han arbeta som traktorförsäljare för Ford i Erikstad.

Starke Björn såldes sedan till en gård i Gestad där den så småningom hamnade i en skogsdunge. Där stod den i drygt 30 år tills en medlem i traktorklubben Dotorp intresserade sig för den gamla dragaren och fraktade hem den. Tiden räckte dock inte till för renovering, och 2013 tog Harry Lydig över igen. Alla delar var så gott som sönderrostade efter 30 år under öppen himmel. Det enda som klarat sig ograverat var den stora fartygshydraulkolven.

År 2015 hade Harry med hjälp av traktorklubbens medlemmar renoverat Starke Björn till skick som ny igen. När han avled 2017 testamenterade han Starke Björn till traktorklubben med önskan om att den skulle visas upp för traktorintresserade.