Fordson Dexta

Fakta

Tillverkare: Fordson
Modell: Dexta
Årsmodell: 1958
Motoreffekt: 38 hk
Ägare: Kurt Persson, Troneberg, Brålanda

Fler bilder

2010 köpte Kurt Persson sin Fordson Dexta från en hästgård i Billdal, Göteborg. Den hade stått i flera år och var mycket nergången och rostig och det tog ungefär två år att renovera den i verkstaden på Dotorp. Eftersom det är en liten och lätt traktor har Kurt använt den i trädgårdsarbete, men främst har han vunnit två plöjningstävlingar.

Fordson var ett amerikanskt märke som tillverkade traktorer och lastbilar. Från 1917 masstillverkades traktorer efter samma koncept som Henry Fords biltillverkning – enkla modeller med samma delar och som gjorde det billigt i inköp och enkelt att reparera. Senare öppnades en fabriker i England. Efter 1964 kallades traktorerna bara för Ford och idag har märket bytt namn till New Holland.

Fordson 957 E Dexta tillverkades i Dagenham i England från november 1957 till september 1964 då Fordson ville ta fram en liten, smidig traktor för mindre jordbruk. Den hade en dieselmotor Perkins. Senare kom modellerna Petrol Dexta och Super Dexta. Alla modellerna kunde fås i modellen Narrow, vilket betydde att traktorn var byggd extra smal.

Lite speciellt för Fordsontraktorerna är loggan/märketmed ett sädesax med flaggblad, en bondes fingrar och ett kugghjul – symboler för jordbruk, odlaren och ny teknik.