Fordson N ”Låglund”

Fakta

Tillverkare: Fordson
Modell: N "Låglund"
Årsmodell: 1935
Motoreffekt: 29 hk
Ägare: Carl-Gustav Gustavsson, Västra Tunhem

Fler bilder

Fordson Låglund var en av de mest sålda traktorerna någonsin – man kunde köpa två Fordson för vad en Munktell kostade. Från 1917 till 1945 såldes nästan en miljon Låglundare runt om i världen, en mycket stor andel av alla sålda traktorer. Traktorerna kallades Låglund i motsats till en högre och annorlunda Fordson som började tillverkas 1945 och som därför kallades Höglund.

Biltillverkaren Henry Ford ville bygga en lätt traktor som kunde massproduceras, vara billig och pålitlig och enkel att reparera. Han startade traktorbolaget Fordson och från 1917 masstillverkades traktorer efter samma koncept som Henry Fords biltillverkning. Efter första världskriget kom Fordson F och sen Fordson N med 4,4 cyl/volym, vikt 1632 kilo och med amerikansk bakdel och engelsk framdel.

Mot slutet av 1920-talet tyckte amerikanarna att Modell N började bli gammaldags och England fick ta över tillverkningen. Modellen moderniserades ytterligare.

I Sverige såldes nästan 12 000 Låglund, en traktor som i grunden var likadan som när den började tillverkas 1917 och där förarna till en början nästan behövde stå upp för att köra den. Fordson N tillverkades 1929 till 1945. Efter 1964 kallades Fordsontraktorerna bara för Ford och idag har märket bytt namn till New Holland.