IH McCormick Farmall A

Fakta

Tillverkare: International Harvester
Modell: A
Årsmodell: 1939
Motoreffekt: 16.3 hk
Ägare: David Nilsson, Torgunnehagen, Brålanda

Fler bilder

För drygt sju år sedan fick Karl-Erik Svensson, ordförande för Traktorklubben, ett telefonsamtal från en man som ville skänka bort en Farmall A. ” Det är en skrothög, men du får får den gratis. Vill du inte ha den så kör jag den till skroten”, sa mannen. Karl-Erik tipsade sin granne Anders Nilsson, Sten, Bolstad, som genast sa ja tack.

Traktorn var mycket riktigt en skrothög. Motorhuven saknades och bakhjulen var försedda med lastbilsdäck. Anders letade delar via nätet och hittade sådana bland annat i Småland. Han lade ner mycket tid på renoveringen. Traktorn är i stort sett ihopplockad av två traktorer. Efter hans bortgång 2015 tog sonen David Nilsson över ägandet.

Farmallen står nu vid ingången till Dalsland Traktormuseum, kompletterad med mittmonterat slåtteraggregat, som ett bra exempel på hur medlemmar i traktorklubben klarar att renovera även till synes hopplösa exemplar.

1939 kom Farmall Model A, den amerikanska traktortillverkaren International Harvesters bidrag till marknaden för små traktorer. Då hade IH gått över till sin välkända röda färg och den nya runda formen. För att ge föraren fri sikt över marken var både ramen, motorn och drivlinan förskjutna till vänster medan förarsätet och reglagen var förskjutna till höger. Det gav extra bra sikt vid körning i radodlade grödor och kallades Culti-Vision-design.

Modellen tillverkades fram till 1947 och fanns med både bensin och fotogenmotor. Så småningom uppdaterades den till Super A, 100, 130 och 140, men förblev i princip samma maskin. Serien tillverkades ända fram till 1973. Modellen A var märkt ”McCormick-Deering Farmall” från början men namnet förkortades senare till ”McCormick Farmall” .