John Deere BR

Fakta

Tillverkare: John Deere
Modell: BR
Årsmodell: 1939
Motoreffekt: 14 hk
Ägare: Bertil Andersson, Nygårdsåker, Mellerud

Fler bilder

John Deere BR kallas för Deeres minsting, har en tvåcylindrig motor med liggande cylindrar och drivs med bensin/fotogen. Den har 2-växlad växellåda med hög- och lågväxel, dock enbart låg backväxel samt handkoppling. Från början var traktorn utrustad med järnhjul.

Traktorn köptes ny 1939 av den nuvande ägarens far Sven Andersson, Nygårdsåker, Bolstad, och under en period ägde Sven traktorn tillsammans med brodern Erik. De hade traktorn som så kallad bolagstraktor, vilket innebar att traktorn ”hyrdes” av grannar och släktingar. Det fanns inte så många traktorer på den tiden. Under högsäsong kunde den ibland köras dygnet runt.

1952 köpte Sven en ny Farmall DF 25 A och då fick brodern Erik ta över John Deeren. Den hölls igång till slutet av 1960-talet och så småningom tog Eriks son Roland över traktorn. 2011 började han renovera den gamla traktorn hos Dotorps traktorklubb. Det kunde vara svårt att få tag på reservdelar, men till slut lyckades man få den i körbart skick igen. Efter Rolands bortgång tog Sven Anderssons son Bertil hand om traktorn, som då återbördades till gården Nygårdsåker efter 82 år.

John Deere-traktorerna har fått sitt namn efter smeden John Deere, Illinois, USA. Han började med att smida stålplogar, men 1918 började hans företag tillverka världens första traktorer, 12 hkr Waterloo Boy. 1923 lanserades John Deere modell D som såldes med stor framgång till 1953 Andra välkända modeller var B och 4020. År 1956 startade John Deere produktion i Europa genom köpet av Heinrich Lanz AG i Västtyskland. Idag är Deere & Company världens största tillverkare av maskiner och redskap för lantbruk, skogsbruk och entreprenad.