Lanz Bulldog 20

Fakta

Tillverkare: Lanz
Modell: Bulldog 20
Årsmodell: 1937
Motoreffekt: 20 hk
Ägare: Lars Eriksson, Assarebyn, Mellerud

Fler bilder

Denna Lanz kommer från Patrik Qvist i Gestad och köptes för flera år sedan av Ivar Erwing, nuvarande ägaren Lars Erikssons morfar. Ivar Erwing planerade att renovera den men fick av olika skäl överlåta detta till barnbarnet Lars.

Traktorns ursprungliga hemvist är oklar, men den kan ha varit en av de så kallade tysktraktorerna från Norge och som flera dalsländska småbönder köpte efter andra världskrigets slut. Den tyska ockupationsmakten i Norge importerade Lanz Bulldog till det norska jordbruket, men efter kriget ville de norska lantbrukarna absolut inte använda den tyska traktorn. De flesta av dem såldes över gränsen till svenska lantbrukare.

Lanz Bulldog tillverkades 1921–1957 av Heinrich Lanz AG i Mannheim. Bulldogen var viktig för motoriseringen av det tyska jordbruket. Namnet blev synonymt med traktorer och används fortfarande som ord för traktor i delar av Tyskland. Bolaget köptes 1956 av traktortillverkaren John Deere.

Namnet Bulldog kommer från att de första modellernas motorer liknade ansiktet hos en bulldog. Lanzens framgång låg i enkelhet och robustheten. Grundstenen för traktorn låg i motorn som utvecklades och användes för att driva sågar, kvarnar och skördemaskiner.