Lanz Bulldog D 2806

Fakta

Tillverkare: Lanz
Modell: D 2806
Årsmodell: 1953
Motoreffekt: 28 hk
Ägare: Christina Westlund, Åstebo, Brålanda

Fler bilder

Denna modell av Lanz Bulldog är ett mellanting mellan modeller med tändkulemotor och direktinsprutad diesel och kallas ibland för semidiesel. Den startas med bensin i insprutningspumpen. Modell 2806 har encylindrig 2-takts dieselmotor med vevhusspolning avsedd för drift med motorbrännolja och väger 2 220 kilo.

Traktorn köptes som ny av Josef Westlund på Tängelsbol, Bolstad, Mellerud. Sonen Ture tog över Lanzen och nu finns den hos barnbarnet Christina Westlund. Josef köpte två traktorer av samma modell som användes i jordbruket fram till 1960-talet. Den ena sparades och det är den som nu ägs av Christina. Den andra såldes i slutet av 1950-talet till fyra lantbrukare i Rud, Brålanda.

Det berättas att de fyra lantbrukarna var kusiner och skulle dela på en traktor eftersom deras gårdar låg bredvid varandra och inte var så stora. En söndag for de till Tängelsbol för att hämta traktorn. Dock var den upptagen – Josef Westlunds dräng höll på att harva en större åker och Josef ville att det skulle bli klart innan han lämnade över traktorn. Under tiden bjöd han in de fyra kusinerna på kaffe och kaffekask.

Det drog framåt kvällningen innan drängen blev klar och troligen dracks mer än en kaffekask. Josef Westlund förklarade lite snabbt hur traktorn skulle startas med bensin, sen köras på diesel och att svänghjulet skulle stå rätt vid markeringen, men kusinerna lyssnade inte så noga.

När de väl kom hem fick de skäll av fruarna för att de var lite på örat. Framöver hade de stora problem med att få traktorn att starta, vems fel det nu kunde vara … Ett år senare sålde de Lanzen och köpte istället varsin Ferguson Grålle. Ingen av dem var särskilt pigg på att prata om affären med Lanzen.

Lanz Bulldog var ett traktormärke som tillverkades 1921–1957 av Heinrich Lanz AG i Mannheim. Bulldogen var viktig för motoriseringen av det tyska jordbruket. Namnet blev synonymt med traktorer och används fortfarande som ord för traktor i delar av Tyskland. Bolaget köptes 1956 av traktortillverkaren John Deere.

Namnet Bulldog kommer från att de första modellernas motorer liknade ansiktet hos en bulldog. Lanzens framgång låg i enkelhet och robustheten. Grundstenen för traktorn låg i motorn som utvecklades och användes för att driva sågar, kvarnar och skördemaskiner.