Lanz Bulldog D 2816

Fakta

Tillverkare: Lanz
Modell: Bulldog D 2816
Årsmodell: 1957
Ägare: Siv Sundén, Forsane, Frändefors

Fler bilder

Siv Sundén har övertagit Lanz Bulldog D 2816 efter sin make Håkan som gick bort i november 2020. Han var i många år odlingschef på Toppfrys i Brålanda och köpte på 1970-talet en gård i Forsane, Frändefors. Då köpte han också en begagnad Lanz Bulldog hos Thunbergs Maskin i Frändefors. Senare skaffade han en annan traktor och Lanzen blev stående utomhus i många år.

När Håkan blev pensionär i slutet av 2000-talet bestämde han sig för att rusta upp Lanzen och tog kontakt med Traktorklubben Dotorp för att få stöd och hjälp och en plats att hålla till med renoveringen. Traktorn, som hade en encylindrig tvåtakts direktinsprutad dieselmotor med glödstift, var i dåligt skick och det tog några år att få ordning på den.

Ett udda problem med Lanzen som fick Håkan Sundén och de andra gubbarna i traktorklubben att fundera mycket var när de råkade på ett ormbo av sladdar, relä och stora kontaktorer. So0m tur var kom Tore Berg, Simonstorp, på besök och han visste att det var en pendelstart. Sedan deltog Håkan i många av traktorklubbens aktiviteter med sin Lanz.

Lanz Bulldog var ett traktormärke som tillverkades 1921–1957 av Heinrich Lanz AG i Mannheim. Bulldogen var viktig för motoriseringen av det tyska jordbruket. Namnet blev synonymt med traktorer och används fortfarande som ord för traktor i delar av Tyskland. Bolaget köptes 1956 av traktortillverkaren John Deere.

Namnet Bulldog kommer från att de första modellernas motorer liknade ansiktet hos en bulldog. Lanzens framgång låg i enkelhet och robustheten. Grundstenen för traktorn låg i motorn som utvecklades och användes för att driva sågar, kvarnar och skördemaskiner.