Massey-Ferguson 65

Fakta

Tillverkare: Massey Ferguson
Modell: 65
Årsmodell: 1964
Motoreffekt: 56 hk
Ägare: Bengt-Åke Karlsson, Norra Timmervik, Frändefors

Fler bilder

MF 65 marknadsfördes som ”den stora traktorn för jordbrukets tyngsta arbetsuppgifter”, jämfört med modellerna 35 och 30. Enligt dåtida reklam för 65:an, som tillverkades åren 1958-1965, hade traktorn ”stor segdragningsförmåga, fyrcylindrig direktinsprutad dieselmotor med krompläterade cylinderfoder, låg bränsleförbrukning och stor slitstyrka. Startar lätt även vid kall väderlek tack vare insprutningssystemet, extra kraftig startmotor samt specialutförda batterier”.

Det var 1966 som Bengt-Åke Karlssons far Åke Karlsson köpte en begagnad MF 65 till gården Torgärderud i Sundals Ryr, Brålanda. Då var Bengt-Åke 13 år och han har suttit många timmar vid ratten på denna traktor. Han var en rutinerad traktorförare redan innan eftersom han började köra traktor redan som sexåring.

Traktorn var kvar på gården i nästan 35 år, till år 2001. Då såldes gården och därmed också traktorn. Men Bengt-Åke ångrade lite att han hade sålt den och när tillfället yppades sommaren 2021 köpte han tillbaka traktorn. Nu har den gått cirka 8 000 timmar och har renoverats. Störtbågen sitter på, men det som återstår att göra i ordning är den gamla hytten som var i riktigt dåligt skick.

Bengt-Åke erfarenhet överensstämmer med den gamla reklamen för 65:an – den är driftsäker, krånglar aldrig, startar alltid i kyla. Det enda som skulle vara negativt är väl att komforten inte är så hög, tycker Bengt-Åke.

Traktortillverkaren Massey-Ferguson bildades 1953 när de båda tillverkarna Ferguson och Massey-Harris slogs samman. Ferguson grundades av irländaren Harry Ferguson som är mest känd för att ha konstruerat Ferguson ”Grålle”. Ferguson var ett tekniskt geni men inte så lätt att samarbeta med. Han försökte med traktortillverkarna David Brown och Ford, men man kom inte överens. Till slut fick han det brittiska företaget Standard Motors att bygga Grållen.

1953 sålde han sina Fergusonaktier till den kanadensiska traktortillverkaren Massey Harris. 1957 kom den första traktorn med namnet Massey-Ferguson. Redan innan sammanslagningen med Massey Harris designade Harry Ferguson en större traktor för att komplettera den Grållen. De första året gjordes MF 65 i USA, sedan i England fram till 1965.