Fotograf: Jan G Andersson

Nuffield 342

Fakta

Tillverkare: Nuffield
Modell: 342
Årsmodell: 1964
Motoreffekt: 45 hk
Ägare: Orvar Håkansson, Slommehagen, Brålanda

Fler bilder

Det var den brittiska motorfordonstillverkaren Morris Motor Company som efter andra världskriget startade egen traktorproduktion till hjälp för livsmedelsproduktionen i landet. Traktorn skulle vara så bra att den även skulle kunna exporteras. Modellen fick sitt namn efter Morrisfabrikens grundares adelstitel – 1:s Viscount Nuffield.

Först mot slutet av 1940-talet fick man fart på tillverkningen då det var brist på material efter kriget. De första modellerna tillverkades i en ”vallmo-orange” kulör och byggdes med avsikt att likna den amerikanska Fordson. 1951 togs tillverkningen över av brittiska BMC och 1968 tog Leyland över. Traktorfärgen byttes till blått och namnet Nuffield försvann 1969.

1964 köpte lantbrukaren Håkan Andersson i Slommehagen en Nuffield 342 av återförsäljaren Gunnar Thunberg på Frändefors bilverkstad. Denna traktor ägs i dag av sonen Orvar Håkansson.

I slutet av 1950-talet och början av 60-talet var Nuffield en populär traktor som såldes nästan lika mycket som konkurrenterna BM, Ford och Fergusson. Många av Håkan Anderssons släktingar var lantbrukare och sju av dem körde Nuffield.

När Håkan Andersson 1964 köpte sin Nuffield 342 var sonen Orvar 13 år. Först 1972 fick den en ”arbetskamrat” då Håkan köpte en Valmet. När Orvar tog över gården 1980 sålde han den gamla traktorn till sin svärfar som använde den till 2005. Då köpte Orvar tillbaka traktorn ”för skojs skull” – den första traktorn hörde hemma på gården, tyckte han.

Nuffielden har gått snällt i alla år, enligt Orvar. Idag används den enbart till utflykter och till att dra en vagn i tomtetåget i Brålanda inför julen.