Oliver 35

Fakta

Tillverkare: Oliver
Modell: 35
Årsmodell: 1939
Motoreffekt: 35 hk
Ägare: Karl-Erik Svensson, Assareby Berga, Mellerud

Fler bilder

När Karl-Erik Svensson köpte sin Oliver 35 Standard år 2008 från Bollerup, Kristianstad, Skåne, låg den isärplockad i lådor. Vem som ägde traktorn från början är oklart eftersom registreringsplikt för traktorer infördes först 1952. Men på 50-talet står lagmannen Tage Ludvig Sylvans Lantbruksinstitut i Bollerup som ägare. Institutet bildades för forskning och utbildning och driver idag bland annat ett naturbruksgymnasium.

Att Karl-Erik Svensson köpte en Oliver beror på att hans far Gustav år 1953 köpte just den modellen tillsammans med en bogserad Överumsplog och när Karl-Erik var omkring åtta år fick han börja att köra traktorn. Han började att renovera den gamla Olivern efter köpet och 2012 målades den om. Den väger cirka 2 100 kilo och det finns även järnhjul till den.

Olivertraktorerna började tillverkas i USA när fyra maskintillverkare slog sig ihop 1929 till Oliver Farm Equipment. 1937 lanserades modell 80 som hade toppventilmotor för fotogen, men den såldes i Sverige som modell 35 av Söderberg & Haak, troligen eftersom den var på cirka 35 hästkrafter.