Volvo BM 55

Fakta

Tillverkare: Volvo
Modell: BM 55
Årsmodell: 1956
Motoreffekt: 57 hk
Ägare: Eivor Östergren, Björnebol, Erikstad, Mellerud

Fler bilder

Traktorn köptes som ny av fyra bröder Pettersson som hade en gård vid rondellen vid Tre Älgar i Grästorp. På 1960-talet åkte ägaren Eivor Östergens svärfar till Grästorp och köpte traktorn av bröderna. Han ville ha BM 55:an eftersom det var en rejäl traktor och som han behövde för att köra snöplogen med.

BM 55 (hette även Volvo T 55) tillverkades åren 1953-1959 av Bolinder-Munktell/Volvo i ca 3 000 exemplar. Den hade en fyrcylindrig Bolinder dieselmotor, fem växlar framåt och en bakåt. Traktorn var tänkt att användas som dragare. Krafttuttag och en enkel trepunktslyft gick att köpa till som extrautrustning. Den var föregångare till modellen Bison.

Det råder ibland förvirring kring vilken fabrik/ägare som tillverkade vilken modell. 1950 såldes företaget Bolinder-Munktell till Volvo men det var först i slutet av 50-talet som traktorerna började heta BM-Volvo. År 1972 ändrades märket från BM-Volvo till Volvo BM.

BM-traktorerna började tillverkas 1932 när Munktells Mekaniska Verkstad gick samman med bolaget J & C G Bolinders Mekaniska Verkstad i Stockholm. Så småningom lämnade Volvo över försäljningen av traktorer till nuvarande Lantmännen.